Tekstovi

19.05.2014.

Nomadi uma

Vrijeme je da ukinemo fetiš dosljednosti, to glupo insistiranje zbog kojeg sve što je rečeno i učinjeno u prošlosti mora biti uzor svemu što će biti rečeno i učinjeno u budućnosti. Vjera u vlastite ideje ne predstavlja nikakvu vrlinu, kao što nam to žele nametnuti nemaštoviti pojedinci. To je, u stvari, jedna velika mana. Nije to nikakvo značajno obilježje karaktera neke osobe, ono otkriva samo njenu dosadnu glupost.

Ja, pri izbijanju pobuna,

držao sam, kao sidro sa svakom neverom,

od deset do dvanaest oznaka pod reverom.


Giuseppe GiustiNemamo što cijeniti u osobi koja posjeduje vlastite ideje i koja ih nikada ne mijenja. Zato što su ideje kao (mentalna) odijela, ako ih dugo nosimo pretvaraju se u odoru, usmrde se. Osim što su banalne i predvidljive, nedostaje im privlačnost noviteta, zaudaraju na ideologiju, na ograničenost, nedostaje im elastičnost, ne znaju se konfrontirati s drugima. Eto, nadasve ovo posljednje: takva se osoba plaši konfrontacije, zato što ne posjeduje snažne argumente. Nije sposobna pokrenuti vlastite misli, zauzdane su, nepokretne.

Kao što vidimo, držati se uvijek istog mišljenja sinonim je za glupost. Zato što pod inteligencijom podrazumijevamo snalaženje u okolini, koja se neprekidno mijenja, podrazumijevamo zamjećivanje njezinih specifičnosti i prilagođavanje istoj kako bi postali dio nje i izmijenili je. Inteligentna osoba stalno mijenja ideje i navade, jer proučava i procjenjuje okolni svijet, ne nosi u džepu vječitu istinu. Spremna je, ako okolnosti zahtijevaju, promijeniti svoj put. Nije to kip koji postavljen na jedno mjesto tamo i ostaje, postojan i nepomičan, zauvijek! Ukratko, istinu ne smijemo zacementirati u čvrsta uvjerenja, ona je povijesna: posjeduje vlastitu povijest, koja ima svoj početak i kraj.

I dosta već jednom sa zamjerkama takozvanim »kameleonima«! Kao da je vjernost jednoj ideji neka vrijednost koju treba ljubomorno čuvati i pokorno poštivati. Zaista su rijetke osobe koje mijenjaju mišljenje zbog vlastite koristi, zbog novčanih interesa, društvenog isticanja ili pak radi osvajanja malo moći. Velika većina to čini upravo iz inteligencije. I zato joj budale zavide i vrijeđaju je. Onome tko misli da su ideje kao zvijezde na nebu, čija ih svijetlost vodi na vlastitom putu, treba primjereno odgovoriti. Trebate nekoliko primjera?

Ako vas netko optužuje da ste oportunist, odgovorite: za razliku od tebe ja se stalno dovodim u pitanje.

Ako vas netko optužuje da ste kameleon, odgovorite: ja sam nomad uma, ja nemam granica.

Ako vas netko optužuje da ste kao vjetrokaz, odgovorite: plašiš se promjene?

Ako vas netko optužuje da mijenjate ideje ovisno o dobiti, odgovorite: ja ne posjedujem ideologije na koje ću se zaklinjati.

Na taj je način jednostavnije ušutkati tu groznu predrasudu i ucjenu dosljednosti. Potrebno je, zatim, otkloniti svaki oblik poštovanja prema tim nakazama koje su uvijek ostale vjerne svojem životnom izboru, kao pas svome gospodaru. Živimo u teškim vremenima i zato nam jedna stvar treba biti veoma jasna: bolje biti lagan kao pluto i znati plivati u svim vodama, nego se utopiti s principima u koje se vjeruje svezanima oko vrata!Izvor: Un brindisi a Girella, »Machete«, br. 5, 11/2009, s talijanskog prevela: Erika Preden, preuzeto sa http://anarhisticka-biblioteka.net

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter