Tekstovi

19.02.2010.

Organizirajte se! (uvodni tekst u osmi broj)

Vrijeme nam stalno izmiče, osmi broj Ispod pločnika je napokon gotov, iako smo željeli da odavno to bude tako. No, nije to posebno važno, ne radimo ovo zato da bi poštivali rokove, već zato jer smatramo da nam nedostaje vijesti ,analiza i stavova koji ne prolaze kroz uobičajene filtere sustava. Nikad nismo planirali teme broja, uvijek su dolazile “same od sebe”, gotovo inercijom, tekst bi se nastavio na tekst i broj bi ubrzo imao temu, čak i kada to nije bilo očito. Tako se ovaj broj dobrim dijelom bavi zatvorima i državnom represijom, ali pronašli smo prostora i za druge teme.

Međutim, ne bavimo se zatvorima i represijom iz pozicije žrtvi koje kukaju nad svojom sudbinom i sudbinom naših prijatelja u zatvorima po cijelom svijetu. Anarhiste su proganjali i zatvarali pa će tako i nastaviti raditi dokle god se suprotstavljamo sustavu moći, autoritetima i manipulatorima koji pokušavaju ili uspjevaju oblikovati naš život. To je jasno i ne čudimo se tome, već potičemo sve na solidarnost, bilo s onima koji su zatvoreni, bilo s onima na slobodi, a koji su ugnjetavani na druge načine. Solidarnost je ono čega se svaka moć boji pa upravo zato pokušava okrenuti ljude jedne protiv drugih, kapitalističkom individualizmu, posjedovanju kao ideji sretnog i uspješnog života, visokim ogradama i kamerama kao sigurnosti. Danas sami pristajemo na represiju, kontrolu, snimanje... na jedan veliki zatvor u ime sigurnosti, koja nije naša, već sigurnost moćnika. Društveni mir znači sigurnost za one “gore” i njihove institucije, a na nama je da slušamo i slijedimo. Za sve ostalo nas uvjeravaju da ne može funkcionirati te da je ovo što imamo najbolji način organizacije društva i života.

Mi to ne vidimo na taj način. Organizacija je važna i naše međusobno povezivanje je važno kako bi razumijeli različite potrebe, ideje i pristupe, ali organizacija u tom smislu ne predstavlja ništa slično postojećim institucijama i strukturama.

Umjesto ovoga što nam se nudi, vidimo potrebu za organiziranjem stotina i tisuća malih grupa, inicijativa, projekata, koje će u svom zajedničkom djelovanju raditi na stvaranju boljeg svijeta, a to nužno znači nalaziti se u sukobu s postojećim, gdje sve radi protiv nas. Upravo zato se organiziramo na načine koje vlast nikad neće razumijeti, baš kao niti svi oni koji vjeruju u tu vlast ili su “oštećeni” njenim utjecajem. Naše organizacije nisu hijerarhijske, struktura je horizontalna, a praksa je pokazala da su u takvim organizacijma ljudi učinkovitiji, zadovoljniji jer jedino tako mogu uzeti stvari u svoje ruke i odlučivati o onom što ih se tiče u svojoj neposrednoj okolini. Masovnost i struktura današnje društvene organizacije to guši i onemogućava.

U sljedećim brojevima Ispod pločnika ćemo se detaljnije i dublje baviti pitanjima organizacije, pokušati ćemo predstaviti neke od modela, dobra i loša iskustva... Ne zbog teorijske rasprave, već zbog praktične primjene tih modela, zbog potrebe da sebi i drugima damo alate kojim će svakodnevna borba biti učinkovitija.

Do sljedećeg broja, cijeli život je pred vama, a društveni sukob koji traje nije tek teorijska rasprava, već proces koji zahtjeva aktivno sudjelovanje. Zato vas pozivamo da se organizirate i budete solidarni!

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter