Tekstovi

19.05.2014.

Protiv nacionalizma! (uvodni tekst u trinaesti broj Ispod pločnika)

Pobune stalno uznemiruju “redovno poslovanje”, a odgovor šefova i njihovih slugu je uvijek isti: nacionalizam. Baš kad se učini da to zamišljeno vjerovanje u narod i državu gubi svoj mitološki “sjaj”, opet nas iznenadi masa upregnuta u zadovoljavanje ciljeva moćnika, a pod zastavom nacionalizma (bilo koje “nacije”).

Pobunu u Bosni i Hercegovini su lokalni moćnici i njihovi zaštitnici iz susjedstva pokušali još jednom na brzinu ugušiti “obranom nacionalnih interesa”, baš kao što to čine već više od dvadeset godina, od kad su pokrenuli međusobno klanje i masakriranje na čijim posljedicama i danas dobro zarađuju. Posebno je zanimljivo vidjeti kako su jedinstveni u svom djelovanju kad se svi nađu ugroženi jer su im ljudi prestali vjerovati, a mitovi su se istopili. Naravno, oni “gore” su uvijek dobro zajednički funkcionirali, čak i kad su ratovi bili na vrhuncu, a njihova retorika u javnosti najoštrija.

Pa ipak, unatoč snažnom otporu nacionalizmu, očito je da strah još uvijek nije nestao, a povjerenje koje je narušeno tokom dvadeset godina širenja mržnje i straha, još uvijek treba u pravom smislu te riječi uspostaviti. Ne “odozgo”, pod pritiskom, već između samih ljudi, stalnim zajedničkim djelovanjem i organiziranjem života bez države i kapitalizma. Prvi koraci su napravljeni, ono što će uslijediti još uvijek je nepoznanica, ali strah koji moćnici u BiH pokazuju svojim nasiljem prema pobunjenicima govori samo jedno: nešto se događa i oni osjećaju da gube kontrolu. Ako to dovede do trenutka kad nitko neće imati kontrolu, budućnost bi mogla biti bolja i bez “poznatih puteva” koji su se uvijek pokazali kao stranputice.

S druge strane, Ukrajina, gdje je nacionalizam višestruko iskorišten, jedna i druga banda moćnika pokušala je upregnuti široke mase u svoje interese. I kad je bijeda natjerala društvo na otvoren sukob, pojavila se i marginalna, ali agresivna, skupina ekstremnih nacionalista koji su u tome vidjeli svoju šansu pa su pobunu sirotinje pokušali iskoristiti za stjecanje moći. Situacija podijeljenosti je time dodatno pojačana, a biznis se može i dalje neometano odvijati. Nacionalizam, kao odavno isprobani alat kapitalizma je još jednom pokazao svu svoju učinkovitost. Pa ipak, pobunu u Ukrajini ne treba gledati isključivo kroz tu prizmu, jer ona je višeslojna i možemo se samo nadati, ovako iz daljine, da neće svi nasjesti na priču o naciji, nacionalizmu i obrani interesa države.

I zato, nacionalizam, državu (koja je korijen nacionalizma), zakone i bilo koju vlast, nužno treba odbaciti, inače ćemo se zauvijek valjati u kaljuži bijede, mržnje, straha i po nama će gaziti svi moćnici svijeta (lokalni i globalni) cerekajući se našoj gluposti i pokornosti.

Ispod pločnika

možete pronaći u:

ZAGREB::
knjižara Što čitaš?, Gundulićeva 11 // književni klub Booksa, Martićeva 14d // knjižara Jesenski i Turk, Preradovićeva 5 // infoshop Opskurija, reciKlaonica, Heinzelova 66 // knjižara Planetopija, Ilica 72 // Superknjižara, Rooseveltov trg 4 // net kulturni klub Mama, Preradovićeva 18 // infoshop Pippilotta, Pierottijeva 11

PULA::
knjižara Castropola, Zagrebačka 14 // Monteparadiso Hacklab, Gajeva 3

ČAKOVEC::
knjižnica Tabula Rasa, Dr. Ivana Novaka 38 // knjižara VBZ, Kralja Tomislava 3

KARLOVAC::
Domaći, Struga 1

RIJEKA::
antikvarijat Mali Neboder, Ciottina 20b

SPLIT::
infoshop Dislexia, Klub Kocka, Savska bb

ZADAR::
Smart shop, Stomorica 2 // Knjigozemska/infoshop Iskra, Rikarda Jeretova Katalinića 5

Prijava na newsletter